Przepis: Jabłecznik francuski
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćJabłecznik francuski ?
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 170 stopni c. (z teromoobiegiem).
W misce utrzeć masło ze 100 gramami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dosypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 jaja. Ucierać, aż masa będzie puszysta.
Wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
Obrane i pokrojone w szesnastki jabłka wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika.
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Dodać łyżkę miodu i podgrzewać mieszając. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami.
Piec dalej jeszcze ok. 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika oblać polewą czekoladową.