Przepis: Jabłecznik na kruchym
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przygotowaćJabłecznik na kruchym ?
Mąkę przesiej, dodaj miękką margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, żółtka oraz śmietanę.Zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.
Jabłka zetrzeć na tarce i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do nich cynamon. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać do nich trochę cukru. Na natłuszczoną blachę wyłóż większość ciasta i wyklej nim spód. Na ciasto wyłóż jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp ciasto.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.