Przepis: Keks Mamy
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przygotowaćKeks Mamy ?
Prostokątną blaszkę posmarować mąka i posypać bułką tartą. Margarynę (250 g) utrzeć z cukrem (4/5 szklanki) i cukrem waniliowym (2 łyżeczki), dodawać kolejno po jednym jajku (4 szt.) a na koniec odrobinę soli.
Mąkę (0,5 kg) przesiać z proszkiem do pieczenia (4 łyżeczki płaskie) i stopniowo dodawać do masy, wlać mleko (0,5 szklanki), wymieszać mikserem do jednolitej konsystencji.
Bakalie oprószyć mąką i dodać do utartego ciasta, na koniec dodać suszone morele. Wymieszać i wylać na blaszkę. Piec 60-70 minut w 180 stopniach.