Przepis: Kruchy torcik
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Kruchy torcik?
Tłuszcz z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem utrzeć na gładką masę.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a rękami tylko zlepić ciasto.
Natłuścić dno dużej tortownicy, oprószyć mąką.
Z 1/3 częścią ciasta wylepić dno, posmarować dżemem.
Z 1/3 część ciasta rozłożyć na dżem nabierając palcami niewielkie zacierki.
Ubić pianę z białek, do ubitej dodać cukier i jeszcze raz ubić.
Rozsmarować pianę na powierzchni całego ciasta.
Pozostałą część ciasta rozłożyć zacierkami na powierzchni piany.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku.