Przepis: Wielkanocny tort
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Wielkanocny tort?
Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem i rumem, delikatnie wymieszać z pianą. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodać obie mąki, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Piec w tortownicy 50 minut w temp. 170*C.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.
Krem:
Budyń ugotować na mleku,przestudzić, dodać żółtka oraz cukier, starannie wymieszać. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń, wiśniówkę i startą czekoladę. 5-7 łyżek kremu odłożyć. Pozostałym posmarować dwa placki, posypać wierzch każdego warstwą mielonych migdałów.
Przełożone kremem placki złożyć jeden na drugi, wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą pozostawionego kremu. Polewę rozpuścić, gorącą najpierw posmarować brzegi tortu, następnie pozostałą szybko wylać na środek ciasta, lekko rozprowadzić pędzlem, udekorować wg uznania. Wstawić do lodówki.