Przepis na Piankowa ptasia pianka z polewą

Składniki potrzebne do przepisu: Piankowa ptasia pianka z polewą

  • >polewa kakaowa 1 szt
  • białka z jajek uprzednio sparzonych 9 szt
  • >wykałaczka 1 szt
  • >czekolada biała 1 sztuka mała
  • >dżem malinowy 1 słoiczek mały
  • galaretka malinowa 1 szt
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • galaretka ananasowa 1 szt
  • cukier puder 3 łyżeczki
  • biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/25 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
    Czas przygotowania: 30 min.
    Czas pieczenia: 10 min.

     

    jak przyrządzić Piankowa ptasia pianka z polewą ?

    Upieczony biszkopt wyrównać ,ściąć do grubości ok.2 cm. Następnie posmarować go dżemem malinowym i odstawić.

    Każdą galaretkę namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie, a następnie każdą oddzielnie rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.

    3 białka ubić z 1 łyżeczką cukru pudru na bardzo sztywną pianę i dodać do nich tężejącą galaretkę ananasową i dobrze zmieszać. Powstałą masę wylać na biszkopt z dżemem malinowym. Wyrównać bardzo dokładnie.

    Następne 3 białka również ubić i połączyć z galaretką cytrynową i również wylać tym razem na piankę ananasową. Podobnie postąpić z 3 porcją białka i galaretki. Powierzchnię wyrównać bardzo dokładnie. Wstawić całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

    Polewa kakaowa:

    (1/2 k masła, 4 łyżki gęstej kremówki, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki kakao) Masło roztopić w garnuszku z cukrem i śmietaną. Podgrzewać, mieszając na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia i energicznie mieszając dosypywać kakao. Ucierać, aż zgęstnieje i się oziębi.

    Taką polewą polać zimne ciasto, a z roztopionej w wodnej kąpieli białej czekolady robić delikatne wzorki na ciemnej polewie, i nie czekając aby zastygły robić imitacje fal na cieście.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556