Składniki potrzebne do przepisu: Piankowa ptasia pianka z polewą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 10 min.
jak przyrządzić Piankowa ptasia pianka z polewą ?
Upieczony biszkopt wyrównać ,ściąć do grubości ok.2 cm. Następnie posmarować go dżemem malinowym i odstawić.
Każdą galaretkę namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie, a następnie każdą oddzielnie rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.
3 białka ubić z 1 łyżeczką cukru pudru na bardzo sztywną pianę i dodać do nich tężejącą galaretkę ananasową i dobrze zmieszać. Powstałą masę wylać na biszkopt z dżemem malinowym. Wyrównać bardzo dokładnie.
Następne 3 białka również ubić i połączyć z galaretką cytrynową i również wylać tym razem na piankę ananasową. Podobnie postąpić z 3 porcją białka i galaretki. Powierzchnię wyrównać bardzo dokładnie. Wstawić całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Polewa kakaowa:
(1/2 k masła, 4 łyżki gęstej kremówki, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki kakao) Masło roztopić w garnuszku z cukrem i śmietaną. Podgrzewać, mieszając na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia i energicznie mieszając dosypywać kakao. Ucierać, aż zgęstnieje i się oziębi.
Taką polewą polać zimne ciasto, a z roztopionej w wodnej kąpieli białej czekolady robić delikatne wzorki na ciemnej polewie, i nie czekając aby zastygły robić imitacje fal na cieście.