Składniki potrzebne do przepisu: Podstawowe ciasto na tarty
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Podstawowe ciasto na tarty ?
Mąkę i masło łączymy na tzw. mokry piasek. Dodajemy cukier puder i lekko mieszamy.
Połowę roztrzepanego jajka dodajemy do ciasta i lekko zagniatamy. Zarabiając ciasto musimy je tylko połączyć. Teraz owijamy nasze ciasto folią i ściskamy jakbyśmy zawijali cukierka. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwijamy folię i na górę dajemy drugi kawałek po czym wałkujemy przez folię do wielkości formy na tartę. Odrywamy jedną część folii i przenosimy na formę. Układamy ciasto i na folię wysypujemy fasolę, zapobiegnie ona opadaniu brzegów. Pieczemy 20 minut w 180’C.
Po tym czasie wyjmujemy spód do tarty i smarujemy go resztą jajka – powstanie nam lśniąca warstwa która zapobiegnie namakaniu tarty. Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika by się jajko podsuszyło.