Przepis: Jarząbek pieczony II
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćJarząbek pieczony II ?
Natrzeć sprawionego jarząbka wewnątrz i z zewnątrz jałowcem rozmiażdżonym z solą.
Tuszkę obłożyć plasterkami słoniny i owiązać nitką.
Ułożyć jarząbka w naczyniu do pieczenia wysmarowanym grubo tłuszczem i umieścić w nagrzanym piekarniku.
Piec polewając wytopionym tłuszczem i skrapiając wodą.
Plasterki bułki wielkości tuszki ptaka posmarować margaryną i zrumienić w brytfannie w piekarniku.
Na małym półmisku ułożyć liście sałaty, a na nich zrumienione grzanki.
Z upieczonego jarząbka zdjąć nitkę, przekroić go wzdłuż na połówki, ułożyć wraz z upieczoną słoniną na grzankach i polać sosem z pieczenia.