Jak przyrządzić Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami?

Przepis: Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.

Jak przyrządzić Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami?

Piersi z kurczaka dzielimy na cienkie filety. Każdy filet rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię. Oprószamy solą i pieprzem.

Pieczarki czyścimy, kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, smażymy cebulę, gdy zmięknie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy razem przez ok 15min. Po tym czasie sprawdzamy czy smak nam odpowiada, ewentualnie ponownie doprawiamy dodatkowo dodając posiekaną natkę pietruszki (ilość wg uznania, można ją pominąć).

Ser ucieramy na tarce, na małych oczkach.

Na każdy filet nakładamy farsz, posypujemy startym serem, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczkami.

Przed smażeniem roladki moczymy najpierw w jajku roztrzepanym z mlekiem a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi (zamiast płatków można użyć także sezamu).

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy roladki i smażymy ze wszystkich stron. Trzeba uważać by panierka zbyt szybko się nie zarumieniła, ja smażę roladki na średnim gazie, jak już są złote, rozstawiam je przykryte na najmniejszym gazie przez ok 5-8min co jakiś czas przewracając.

Mi się udało wyciąć z tej porcji mięsa 5 ładnych filetów, reszta poszła na gyros 😛

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556