Przepis: Zapiekanka ziemniaczano- mięsna
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka ziemniaczano- mięsna?
Kapustę gotujemy z zielem, liściem laurowym, jarzynką.
Odcedzamy, kroimy. Pieczarki obieramy, myjemy kroimy w plasterki, doprawiamy, dusimy około 20 minut. Ziemniaki, obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do 15 minut, odcedzamy. Mięso przyprawiamy i podsmażamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy: ziemniaki, kapustę, mięso, pieczarki, ziemniaki. Śmietanę i jajko mieszamy i polewamy zapiekankę.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.