Przepis: Zrazy jak u mamy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Zrazy jak u mamy?
Mięso przyprawiamy, dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajko.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Formułujemy zrazy (kulki) obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, następnie przekładamy do garnka zalewamy wodą aby były przykryte i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Zrazy wyciągamy na wodzie z nich robimy sos: mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy.
Zrazy wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Podajemy z sałatą i ziemniakami.