Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak na soli
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Kurczak na soli ?
Wszystko zaczyna się od tego że bierze się jednego kuraka czyści, przyprawia byle nie za bardzo solą, tylko raczej pieprzem, papryką i czosnkiem lub tym co kto lubi. Można dać ziół do środka – ja dałam garść tymianku. Na dno garnka, patelni, brytfanki wysypuje się 2 kg soli i kładzie na nią ostrożnie suchego kurczaka, pamiętając żeby absolutnie go już nie ruszać bo inaczej sól się przyklei do skóry i będzie słona i to okropnie. Kurczaka na godzinę (lub więcej w zależności od wielkości) wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180st. I tyle. Kurczak się przepięknie upiecze, będzie soczysty. Sól przeniknie do niego na tyle że będzie wystarczająco przyprawiony i wilgotny, bo wiadomo że sól zatrzymuje wodę. Tłuszcz za to stopi się do soli tworząc skorupę. Teraz kurczaka wystarczy wyjąć, pokroić i gotowe.