Przepis: Grejpfrutowy suflet
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćGrejpfrutowy suflet ?
Każdy owoc dokładnie wyszorować, skórkę z jednej strony ściąć, z drugiej przekroić na 3/4 wysokości. Miąższ wyciąć, wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę i migdały. Cały czas mieszając, wlewać sok grejpfrutowy, w trakcie wlewania próbować, by masa nie była zbyt kwaśna. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać stopniowo resztę cukru, nie przerywając ubijania. Gotową pianę delikatnie połączyć z masą grejpfrutową. Owocowo-jajeczną masą napełnić grejpfruty, piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st. Suflet podawać natychmiast, np. z dodatkiem słodkiej śmietanki.