Przepis: Kapuśniaczki
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przygotowaćKapuśniaczki ?
drożdże rozkruszyć z cukrem, dodać trochę mąki i mleka. Odstawić. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jaja, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Farsz:
kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), ostudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i dusić.
Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami i cebulą, następnie doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wzdłuż brzegu rozłożyć farsz, zwinąć w rulon jeden raz, odciąć resztę ciasta. Dobrze skleić. Ułożyć połączeniami do spodu.
Nożem zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na nieduże kawałki. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.