Przepis: Parowce z dynią
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Parowce z dynią?
Mleko podgrzać. Drożdże rozrobić z 3 łyżeczkami cukru i z 4 łyżkami ciepłego mleka. Masło rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku. Jajko utrzeć z pozostałym cukrem na kogel mogel.
Gdy drożdże wyrosną wlać do mąki, dodać utarte jaja, ugotowaną i przetartą dynię i mleko z masłem (nie wlewać wszystkiego, żeby nie było zbyt rzadkie, lepiej dolewać po trochu). Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto powinno odstawać od ręki).
Tak wyrobione ciasto wystawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować małe bułeczki. Układać na stolnicy posypanej mąką, żeby podrosły.
Gdy ładnie podrosną parujemy je porcjami po 10 minut.