Przepis: Pierogi z mięsem domowe
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 39min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 1 min.
Czas smażenia: 3 min.
Jak przyrządzić Pierogi z mięsem domowe?
Z mąki 1 jajka i wody zagnieść ciasto na pierogi – dobrze wyrobić.
Do pierogów wykorzystuję mięso z rosołu, a że lubię płucka to zawsze parę deko kupuje i gotuję oddzielnie w osolonej wodzie. Mięso i płucka przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą i śmietanę – przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni na łyżce oleju zrumienić cebulkę, dodać do farszu. Ciasto cienko rozwałkować, kłaść nadzienie, przykryć drugim plackiem rozwałkowanego ciasta i foremką wykrawać pierogi lub z placka szklanką czy literatką wycinać krążki, włożyć farsz i sklejać pierogi w ręku. Gotować w osolonym wrzątku ok 5 minut do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch. Smacznego!