Przepis: Zawijańce
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Zawijańce?
Drożdże rozetrzeć z cukrem, solą i ciepłym mlekiem. Następnie dodać trochę mąki. Wymieszać i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Następnie dodać jajko, margarynę i mąkę. Wyrobić ciasto, mąki dodawać tyle, aby ciasto odchodziło od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce.
Nadzienie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, pokroić i dusić na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto rozwałkować, rozłożyć nadzienie, zwinąć.
Na wierzchu zrobić ozdobną kratkę, pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 20 minut.