Jak przygotować Babka drożdżowa?

Przepis: Babka drożdżowa

Ile porcji: 15

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Jak przygotowaćBabka drożdżowa ?

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka i drożdży o gęstości śmietany. Żółtka i jajko ubić z cukrem, margarynę roztopić. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do mąki, dodać ubite jajka, sól i dobrze wyrobić. Pod koniec wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz i jeszcze wyrabiać ciasto. Na koniec dodać rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Zostawić ciasto by wyrosło. Formę babkową wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem do 3/4 wysokości, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godzinę.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556