Przepis: Babka migdałowa z rodzynkami
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przygotowaćBabka migdałowa z rodzynkami ?
Rodzynki podgrzewać w rumie tak długa, aż napęcznieją. Tłuszcz przyprawy i 70g cukru ucierać i stopniowo dodawać żółtka. Z posolonych białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich 100g cukru. Mąkę wymieszać z migdałami i rodzynkami. Masę z żółtek ostrożnie wymieszać z pianą z białek i z mąką z migdałami i rodzynkami. Otrzymane ciasto włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i powierzchnię ciasta wygładzić plastikową łopatką. Upieczoną babkę wyłożyć z formy na tacę po 20 minutach.