Przepis: Budyniowiec z jabłkami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przygotowaćBudyniowiec z jabłkami ?
Jabłka:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku około 10 min, dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę.
Rozpuścić w 1 szklance mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szklanki zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy.
Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) z drugiej części ciasta i piec ok. 50 minut temperaturze 170* C.