Przepis: Ciasto w prążki
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiasto w prążki ?
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać do ciasta po jednym żółtku i jednej łyżeczce oleju, ciągle mieszając. Ubić pianę z białek, po czym delikatnie i dokładnie wmieszać do ciasta.
Ciasto podzielić na 4 części, do każdej kolejno dodać:
mak, kakao, budyń i kisiel – uzyskamy 4 kolory ciasta. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian po łyżce wykładać warstwy z czterech kolorów do wyczerpania się ciasta. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
Piec 45 min. – jeśli ciasto zacznie szybko nabierać koloru przykryć ciasto folią aluminiową. Po wystudzeniu polukrować, bądź polać polewą czekoladową. Smacznego!