Jak przygotować Ciasto z masa kajmakowa?

Przepis: Ciasto z masa kajmakowa

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćCiasto z masa kajmakowa ?

Biszkopt kakaowy

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodać cukier i żółtka miksować dalej. Następnie wsypywać pomału mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem(wcześniej przesiać sobie wtedy ciasto wychodzi pulchniutkie)delikatnie mieszać drewnianą łyżką .Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w temp.180 stopni.

Biszkopt orzechowy przyrządzić tak samo tylko zamiast cacao dać orzechy.

Masa: masło utrzeć na puch dodać mleko skondensowane słodzone(mleko gotować dzień wcześniej przez 2,5 godziny ) zmiksować oraz dodać troszkę alkoholu uważać aby masa się nie zważyła.

Przełożenie ciasta:

Blat orzechowy, powidła, masa kajmakowa blat kakaowy powidła ,masa kajmakowa ,blat orzechowy ,polewa. Posypać, płatkami migdałowymi albo jak ktoś woli wiórkami kokosowymi albo zmielonymi orzechami

Polewa:

Margarynę rozpuścić z cukrem kakaem i żelatyną (wcześniej namoczyć ja w 2 łyżkach wody)podgrzewać na małym ogniu aż się wszystko rozpuści dodać mleko odstawić do wystygnięcia .Tak przygotowana polewą polać ciasto i posypać ja wiórkami lub zmielonymi orzechami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556