Przepis: Ciasto z masa kajmakowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćCiasto z masa kajmakowa ?
Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodać cukier i żółtka miksować dalej. Następnie wsypywać pomału mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem(wcześniej przesiać sobie wtedy ciasto wychodzi pulchniutkie)delikatnie mieszać drewnianą łyżką .Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w temp.180 stopni.
Biszkopt orzechowy przyrządzić tak samo tylko zamiast cacao dać orzechy.
Masa: masło utrzeć na puch dodać mleko skondensowane słodzone(mleko gotować dzień wcześniej przez 2,5 godziny ) zmiksować oraz dodać troszkę alkoholu uważać aby masa się nie zważyła.
Przełożenie ciasta:
Blat orzechowy, powidła, masa kajmakowa blat kakaowy powidła ,masa kajmakowa ,blat orzechowy ,polewa. Posypać, płatkami migdałowymi albo jak ktoś woli wiórkami kokosowymi albo zmielonymi orzechami
Polewa:
Margarynę rozpuścić z cukrem kakaem i żelatyną (wcześniej namoczyć ja w 2 łyżkach wody)podgrzewać na małym ogniu aż się wszystko rozpuści dodać mleko odstawić do wystygnięcia .Tak przygotowana polewą polać ciasto i posypać ja wiórkami lub zmielonymi orzechami.