Przepis: Delicje w galaretce
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćDelicje w galaretce ?
Ubić 9 białek na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier (20 dag). Następnie dodać mak, wiórka, proszek do pieczenia oraz mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę i upiec.
2 galaretki dowolnego koloru rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Z mleka, 3 łyżeczek cukru, żółtek i budyni ugotować budyń, ostudzić go. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. wody i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Pod koniec wlać tężącą galaretkę cytrynową i jeszcze chwilkę ucierać. Wyłożyć na zimny placek.
Na kremie ułożyć delicje (czekoladą do góry) i zalać tężącą galaretką.