Przepis: Drożdżówki z jabłkami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przygotowaćDrożdżówki z jabłkami ?
Rozdrobnione drożdże wymieszać z łyżką mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować, wymieszać z przyprawami i masłem, utrzeć na krem.
Dodać mąkę i rozczyn, wyrobić ciasto 1 odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrane lub ze skórką, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, zalać zagotowanym winem wymieszanym z cukrem i zeszklić na małym ogniu.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek, pokroić na 24 kawałki, każdy obłożyć 2 kawałkami jabłka.
Sok zagotować z galaretką i posmarować ciasto oraz jabłka.
Drożdżówki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, odstawić do wyrośnięcia i upiec (12-15 minut) w temp. 200 st C.