Składniki potrzebne do przepisu: Kukułka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Kukułka ?
Żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru, do uzyskania jednolitej konsystencji, powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Nakładamy do wysmarowanej margaryną formy 25×35. Wstawiamy do nagrzanego do 70 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Czekolady rozpuszczamy, dodajemy 0,5 szklanki cukru i 50 ml wódki.
Ostudzony biszkopt kroimy na pół, pierwszą warstwę układamy na blaszce i nasączamy likierem kawowym (ewentualnie 150 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki wódki).
Ubijamy śmietanę z cukrem i fixami. Nakładamy połowę na biszkopt, a następnie wtykamy okrągłe biszkopciki.
Polewamy połową tężejącej czekolady. Przykrywamy biszkoptem, na nim kładziemy śmietanę i biszkopciki. Polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.