Przepis: Gołąbki swojskie
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćGołąbki swojskie ?
Najpierw sparzyć kapustę, zdjąć liście, usunąć twarde nerwy z liści. Mięso mielone wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę lub startą na tarce, jajkiem, ugotowanym ryżem, namoczoną i odciśniętą bułką i przyprawami.
Dokładnie wyrobić masę mięsną. Łyżką mięso kłaść na liść kapusty i dokładnie zawijać. Układać w garnku, zalać wodą, dodać kostkę rosołową lub mięsną do maku, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Na końcu zaprawić łyżką mąki wymieszanej z wodą, doprawić do smaku.