Przepis: Królik z warzywami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Królik z warzywami?
Porcje krolika dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem. Cebule i czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Pomidory sparzyć i od razu obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki.
W brytfannie lub dużym rondlu rozgrzać 4 łyżki oleju i ze wszystkich stron, podsmażyć mięso. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Tymianek opłukać i osuszyć. Razem z winem dodaj do królika. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, duś na małym ogniu około 40-50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj do mięsa pomidory.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki, smaż około 20 minut na oleju. Dopraw do smaku wedle uznania.