Przepis: Pijana kaczka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Pijana kaczka?
Kaczkę wypłukać, osuszyć ściereczką, wlać wino, piwo, sos sojowy, olej sojowy do dużego, płaskiego garnka lub do małej brytfanny, dodać cukier, imbir, cebulę dymkę i czosnek. Zagotować na średnim ogniu. Anyż i pieprz zawiązać w gazę, włożyć do brytfanny. Kaczkę włożyć do brytfanny piersią do góry, przykryć, utrzymując średni płomień dusić przez 30 minut, obrócić kaczkę grzbietem do góry, dusić pod przykryciem 30 minut. Kaczkę ułożyć bokiem, dusić 15 minut, obrócić na drugi bok i dusić dalsze 15 minut. Przełożyć na talerz, pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem porąbać na kawałki, usunąć kostki i pokrajać w drobne kawałki. Ułożyć na głębokim półmisku. Podgrzać sos, zebrać tłuszcz, odmierzyć 3 szklanki i polać kaczkę. Podawać na przekąskę lub na obiad z ryżem i warzywami.