Jak przyrządzić Żeberka w ketchupie?

Składniki

Aby przygotować żeberka w ketchupie, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie Marynaty

  1. W małym rondlu podgrzej ketchup, miód, sos sojowy, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2: Przygotowanie Żeberek

  1. Żeberka dokładnie umyj i osusz.
  2. Następnie pokrój je na pojedyncze żeberka lub mniejsze kawałki, jeśli wolisz.

Krok 3: Marynowanie Żeberek

  1. Umieść pokrojone żeberka w głębokim naczyniu.
  2. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą.
  3. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty sosem.
  4. Odstaw na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc w lodówce, aby żeberka mogły nasiąknąć smakiem marynaty.

Krok 4: Pieczenie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, co ułatwi późniejsze sprzątanie.
  3. Umieść marynowane żeberka na blasze.
  4. Piecz przez 30-40 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.

Krok 5: Podawanie

  1. Gotowe żeberka wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę, aby przestygły.
  2. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. frytkami czy surówką.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556