Przepis: Karczek duszony z porem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przygotowaćKarczek duszony z porem ?
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy z obu stron nakłuć przyrządem do mięsa i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Kawałki mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju.
W między czasie umyć pora i pokroić na plastry. Natkę poszatkować. Do mięsa dodać pora i przyprawę do karczka i bulion. Dusić ok 40 min, aż mięso będzie miękkie. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać śmietanę i natkę. Dusić jeszcze chwilę. Na końcu dodać startą marchewkę. Wymieszać warzywa.
Podawać z ziemniakami.