Przepis: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
Jak przygotowaćCiasto drożdżowe ze śliwkami ?
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać tyle mąki i mleka aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Śliwki opłukać i osączyć, masło stopić i przestudzić. Pozostałą mąkę przesiać do miseczki, dodać resztę cukru i żółtka. Wlać zaczyn i resztę mleka. Zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec dodać masło. Miseczkę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 4 łyżki stopionego masła zagnieść z cukrem i mąką, wstawić do lodówki. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie. Ciasto przełożyć na wyłożona pergaminem blachę, na wierzchu rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.