Jak przygotować Banany w cieście?

Nasz przepis na banany w cieście to doskonały sposób na stworzenie przekąski, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. To proste, szybkie i smaczne danie, które można przygotować w domu w zaledwie kilka prostych kroków.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:

1. Przygotowanie ciasta:

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając delikatnie, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Przygotowanie bananów:

  • Obierz banany i pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm.

3. Smażenie:

  • Rozgrzej głęboką patelnię lub garnek z olejem na średnim ogniu.
  • Zanurz kawałki banana w cieście, aby je dokładnie pokryć, a następnie delikatnie włóż je do gorącego oleju.
  • Smaż banany, aż staną się złociste z obu stron, usuń je z oleju i odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

4. Podawanie:

  • Podawaj banany w cieście jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
  • Możesz również podać je z ulubionym lodami lub bitą śmietaną dla dodatkowego smaku.

To wszystko! Teraz możesz cieszyć się pysznymi bananami w cieście w zaciszu własnego domu. Smacznego!

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556