Przepis: Ciasto z migdałami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 55 min.
Jak przygotowaćCiasto z migdałami ?
150 g migdałów należy sparzyć, obrać ze skórki i zemleć.
Masło ucieramy, następnie do niego dodajemy cukier i żółtka.
Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy do utartego masła z cukrem i żółtkami.
Do ciasta dodajemy aromat migdałowy.
Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
Ciasto wykładamy do formy, wygładzamy jego powierzchnię.
Na wierzch posypujemy posiekane migdały.
Pieczemy w temperaturze 180 – 200 st C przez około 55 minut.
Po ostudzeniu ciasto jest gotowe.
Smacznego. ;o)