Przepis: Gruszka Piękna Helena
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćGruszka Piękna Helena ?
Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.
Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.
Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać brandy i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.
Czekolada
Najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zwarzyć.