Przepis: Wiśnie w cieście
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Wiśnie w cieście?
Wiśnie umyj, osusz. Do miski z przesianą mąką wbij jajka, dodaj sól, cukier i oliwę. Starannie wymieszaj, stopniowo dodawaj mleko i śmietanę. W cieście nie powinno być grudek. Przykryj i odstaw na 30 min.
W tym czasie wiśnie wydryluj i dokładnie odcedź z soku. Owoce oprósz mąką i wkładaj po kilka sztuk do ciasta. Wyciągnij i od razu wkładaj na rozgrzany olej. Usmaż na złoty kolor.
Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na półmisku. Posyp cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.