Kluska śląska – ile ma kalorii (kcal) wartości odżywcze

Kluska śląska dostarcza 130 kcal (kalorii) oraz zawiera 1,6 g białka, 0,1 g tłuszczu, 31,4 g węglowodanów i 1,3 g błonnika.

Tabela wartości odżywczych:

Wartość energetyczna 130 kcal
Białko 1,6 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 31,4 g
Błonnik 1,3 g

Kluska śląska, popularna w kuchni śląskiej, to danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza organizmowi wartości odżywcze. W naszym artykule omówimy kluczowe informacje dotyczące kaloryczności i wartości odżywczych kluski śląskiej, abyś mógł/a świadomie cieszyć się jej smakiem.

Kalorie w Klusce Śląskiej

Kluska śląska jest bogatym źródłem energii, przede wszystkim ze względu na zawartość skrobi. Jedna porcja kluski śląskiej (około 200g) dostarcza około 250-300 kalorii. Warto jednak pamiętać, że dokładna kaloryczność może się różnić w zależności od sposobu przygotowania dania oraz dodatków użytych w procesie gotowania.

Składniki Odżywcze

Węglowodany

Głównym składnikiem kluski śląskiej są węglowodany, głównie w postaci skrobi. Zapewniają one organizmowi niezbędną energię do prawidłowego funkcjonowania.

Białko

Chociaż kluska śląska nie jest bogata w białko w porównaniu do mięsa czy ryb, zawiera jednak pewną ilość tego składnika, co przyczynia się do budowy i regeneracji mięśni.

Tłuszcze

Kluska śląska zawiera niewielką ilość tłuszczu, głównie pochodzenia roślinnego, co sprawia, że jest to danie stosunkowo lekkostrawne i odpowiednie nawet dla osób dbających o linię.

Witaminy i Minerały

Pomimo tego, że kluska śląska nie jest bogata w witaminy i minerały, dodając do niej odpowiednie warzywa czy sosy, można zwiększyć jej wartość odżywczą, dostarczając organizmowi dodatkowych składników mineralnych i witamin.

Sposoby Przygotowania

Istnieje wiele sposobów przygotowania kluski śląskiej, jednak najczęściej stosowane to gotowanie w wodzie lub na parze. Ważne jest, aby unikać smażenia, co może zwiększyć zawartość kalorii i tłuszczu w daniu.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556