Przepis: Batonik Twix
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćBatonik Twix ?
Masło utrzeć w makutrze, dodać cukier i dalej ucierać aż powstanie puszysta, biała masa. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Ręcznie wyrobić ciasto.
Wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i nakłuwać widelcem, aby równo wyrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu na ciasto wykładamy masę krówkową i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Następnie robimy polewę czekoladową: Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy na parze. Wlewamy do czekolady olej i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, kroimy w poprzek na wąskie batoniki i polewamy polewą czekoladową.
Wkładamy batoniki do lodówki, aż czekolada zastygnie.