Przepis: Sernik z kakaową kruszonką
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 55min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 55 min.
Jak przyrządzić Sernik z kakaową kruszonką?
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w wiórki masło wymieszać i posiekać nożem. Dać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2/3 i 1/3, do mniejszej części dać kakao i zagnieść. Ciasta dać do lodówki.
Białka dać do lodówki a żółtka utrzeć z cukrem na gładka masę. Dodać porcjami zmielony ser, budyń, skórkę cytrynową, stopniowo wlewać mleko, olej i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy.
Białe ciasto rozwałkować i dać do natłuszczonej formy. Ciastem wylepić spód i ściany formy, piec 10 minut w 200 stopniach. Na podpieczony spód dać masę serową.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim masę serową. Ponownie zapiec ok. 45 minut w 180 stopniach.