Przepis: Pianka waniliowa
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pianka waniliowa?
Mleko zagotuj z przekrojoną laską wanilii i kurkumą. Zdejmij z ognia, wymieszaj z cukrem. Przykryj, ostudź. Wyjmij wanilię. Mleko ochłodź w lodówce.
Żelatynę wsyp do wysokiego, wąskiego naczynia. Zalej ją 4 łyżkami gorącej wody i rozpuść, wstawiając miskę do większego naczynia z wrzątkiem. Ostudź.
Stopniowo dodawaj do żelatyny mleko, miksując, aż powstanie sztywna pianka.
4 foremki wyłóż pergaminem i napełnij pianką. Na wierzchu ułóż herbatniki. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Owoce skrop likierem, wyłóż pianki na talerzyki i ostrożnie usuń pergamin. Wierzchy obłóż owocami. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami ziół.