Przepis: Zimny deser
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Zimny deser?
Herbatniki drobno pokruszyć, ja zrobiłam to za pomocą wałka. Zmielić orzechy laskowe i wymieszać z herbatnikami, dodać cukier puder i masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na duże, najlepiej przezroczyste naczynie np. Żaroodporne.
Z mleka odlać 1/2 szkl mleka i w nim rozpuścić czekoladę. Mleko zagotować z budyniem, pod koniec dodając rozpuszczoną czekoladę. Kiedy budyń wystygnie wylać go na herbatniki.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie ubić śmietanę dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać a następnie wylać na budyń.
Wstawić do lodówki do czasu, aż śmietana stężeje.